Zlatan målskytt direkt i ligadebuten

FC Barcelona vs Sporting Gijón

LA LIGA | 31.08.2009 | Hemmaplan Zlatan Ibrahimovic gjorde mål direkt i sin första ligamatch för sin nya klubb Barcelona. Svensken gjorde det tredje målet i en match som slutade 3-0 för Barcelona.

”Ibra” behövde bara sätta huvudet till för att göra sitt första mål någonsin i den spanska ligan

Barcelon påbörjade på måndagskvällen jakten på en ny ligatitel efter den sagolika trippeln förra säsongen. Som regerande cup-, liga- och Champions League-mästare är i princip allt annat än seger en besvikelse, och matchen mot tippade bottenlaget Sporting Gijón var naturligtvis inget undantag.

Två mål i första halvlek

Tränaren och tillika förre Barcelona-spelaren Josep ”Pep” Guardiola valde att starta matchen med en lite annorlunda uppställning än den vi vant oss vid. Såväl Zlatan Ibrahimovic som hans reskompis från Inter brasilianaren Maxwell fanns på plan när domaren blåste av för avspark.

Det var Barcelona som började matchen bäst, och redan efter fyra minuter hade Zlatan en farlig målchans när han hamnat i god position i straffområdet. Avslutningen höll dock ingen högre klass. Trots Barcelonas dominans var det Sporting som var närmast ett ledningsmål sedan Diego Castro kommit fri med Barcelonas målvakt Victor Valdés, men skottet var tamt och gick över mål.

Mål! Med Lionel Messi på landslagsuppdrag fick publikfavoriten Bojan Krkic chansen från start, och det var också han som initierade Barcas målskytte i den 18:e minuten. Efter en hörna från Xavi nickade Seydou Keita ner bollen mot den bortre stolpen, där Krkic fick den avslutande touchen med en fin dyknick.

Mål! Efter ett par målchanser kom så nästa mål i den 42:a matchminuten, denna gång genom Keita. Efter en hörna hamnade bollen hos Dani Alves, som med ett välriktat inlägg hittade fram till Keita. Malierns kraftfulla nick var otagbar för Sporting-målvakten Colinas.

Hårt arbete lönade sig för Zlatan i andra halvlek

Mål! Barcelonadominansen fortsatte i den andra halvleken. Chanserna avlöste varandra, men det skulle dröja ända fram till den 82:a matchminuten innan Zlatan äntligen fick utdelning på sina målchanser. I misstänkt offside-position fann sig Zlatan fri med Colinas, och ”Ibra” behövde bara sätta huvudet till för att göra sitt första mål någonsin i den spanska ligan. Lagkamraterna var snabbt framme och firade sin nye lagkamrat till den lyckade debuten.

Positivt besked av Barcelona

Trots att flera spelare var långt ifrån hundraprocentiga måste måndagskvällens match ändå sägas ha varit ett positivt besked av Barcelona. Såväl Zlatan som Bojan Krkic missade flera målchanser, men tre mål och ett nästan 80-procentigt bollinnehav av en reservbetonad förstauppställning är angenäma siffror för Guardiola och männen i Barcelona-toppen.

Nästa ligamatch spelas mot Getafe den 12:e september.

Matchstatistik: FC Barcelona Sporting Gijón
Slutresultat 5 2
Skott (på mål) 20 (9) 9 (5)
Regelbrott 10 12
Hörnor 9 7
Offsides 2 6
Bollinnehav (%) 79 21
Gula kort 0 2
Röda kort 0 0
Räddningar 5 6

Målskyttar Barcelona: Bojan Krkic (18), Seydou Keita (42), Zlatan Ibrahimovic (82)

Matchens bäste spelare: Xavi (Barcelona). I hård konkurrens med Bojan Krkic drog Xavi ändå det längsta strået. Spelgeniet är med sin otroliga speluppfattning och drömlika passar den viktigaste kuggen i Guardiolas lagbygge den här säsongen.

Matchens sämste spelare: Michel (Sporting Gijón). Mittfältaren jagade Barcelonaspelarnas skuggor under hela matchen. Var nästan osynlig på plan, och stod för en pinsam insats.