Zlatan avgjorde derbyt mot Espanyol

FC Barcelona vs Espanyol

La Liga | 12.12.2009 | Bortaplan Barcelona fortsatte sitt segertåg i Primera División när man på lördagskvällen hemmaslog Espanyol med 1-0. Zlatan Ibrahimovic var bäst på plan och blev derbyhjälte genom att göra matchens enda mål på straff i den 39:e minuten.

Se målen!

Videoklipp på alla mål från matchen.

”El derbi Barcelonés” har alltid handlat om mycket mer än bara fotboll. Trots att ”El Clásico”-matcherna mot Real Madrid rör upp större konflikter fotbollsmässigt är det derbymötena med Espanyol som frambringar de starkaste känlorna hos Barcelonasupportrarna. Espanyol sågs av majoriteten av Barcelonas befolkning som stödjare av den fascistiska Franco-regimen, och även om det politiska fått mindre betydelse under de senaste decennierna så är det fortfarande ett laddat möte.

Barcelona dominerade första halvlek

Zlatan dundrade upp straffen i Espanyol-målvakten Kamenis högra hörn

Det var Espanyol som stod för den första målchansen redan i den 10:e sekunden, men bollen gick strax utanför Valdés högra stolpe. Efter målet var det dock Barcelona för hela slanten. Trots avsaknaden av vristskadade Lionel Messi hade Barcelona mängder av chanser, av vilka den hetaste kom i den 14:e minuten, signerad Pedro Rodriguez Ledesma. Den kvicke anfallaren bröt ett rensningsförsök och kom helt fri med målvakten, men fick dessvärre snedträff och bollen gick långt utanför. Pedro var uppenbart besviken över sin insats, en uppfattning som delades av anfallskollegan Henry som kommit löpande och var helt fri vid bortre stolpen.

Zlatan Ibrahimovic var överlägset bäst på plan under den första halvleken. Svensken visade flera gånger prov på sin magiska bollkänsla och speluppfattning genom sin fina bollbehandling och öppnande passar. Zlatan låg bakom det mesta av Barcelonas spel, och fick också bli målskytt sex minuter före paus.

Mål! Xavi föll lätt i straffområdet efter en tröjdragning och Zlatan stegade direkt fram till straffpunkten för att slå straffen. Inställningen gick inte att ta miste på, och Zlatan dundrade upp straffen i Espanyol-målvakten Kamenis högra hörn. Kameni var annars mycket bra matchen igenom, och var den av de starkaste orsakerna till att det bara blev ett baklängesmål för Espanyol.

Avmattning i andra halvlek

Espanyol inledde den andra halvleken med ett bättre spel än man visat upp i den första, och hade ett par bra målchanser, men det var Barcelona som skulle komma att dominera även i fortsättningen.

I den 72:a matchminuten hade Zlatan halvlekens bästa målchans när han fick chansen på ett volleyskott, men bollen gick över ribban. Svensken blev utbytt några minuter senare; sannolikt ville Guardiola spara honom till onsdagens semifinal i klubblags-VM mot mexikanska mästarna Atlante.

Strax efter bytet hade Gerard Piqué en farlig chans efter en hörna, men lyckades tyvärr inte få bollen på rätt sida om ribban.

I slutet av halvleken drog såväl Piqué som Puyol på sig gula kort, vilket var ganska symboliskt för matchen som helhet – sex gula kort, en straff och ett otal frisparkar visade tydligt att rivaliteten lagen emellan går djupare än bara fotboll.

Barcelona siktar mot ny titel

Barcelona spelar på onsdagskvällen alltså semifinal i klubblags-VM, och bör då ha med Messi i laguppställningen igen. Även om tävlingen har betydligt lägre status än Champions League är en titel fortfarande en titel – så räkna med fullt fokus från Barcelonaspelarna på onsdag.

Räddningar 2 2

Målskyttar FC Barcelona: Ibrahimovic (39)

Matchens bäste spelare: Zlatan Ibrahimovic (Barcelona). Bäst på plan matchen igenom. Stod för underbara framspelningar och ett praktfullt straffmål.

Matchens sämste spelare: Baena (Espanyol). Lite orättvist behandlad vid straffsituationen, men annars matchens klart sämste spelare. Visade flera gånger prov på en bollrädsla som inte hör hemma i högstadivisionen.