Barca krossade Zaragoza

LA LIGA | 25.10.2009 | Hemmaplan Barcelona visade under söndagkvällens match med önskvärd tydlighet att den formsvacka man befunnit sig i under de senaste matcherna endast varit just det – en formsvacka. Efter en något osäker inledning lossnade det rejält för ”Ibra” och hans kollegor, och flera Zaragoza-spelare önskade nog att de befunnit sig någon annanstans än på Camp Nou den här kvällen. Framför allt kom matchen att handla om två spelare – Zlatan Ibrahimovic och Seydou Keita. Zlatan spelade ut stora delar av sitt register och var med sina två mål och en assist den starkast bidragande orsaken till att Barcelona kunde vandra av planen med 6-1 i bagaget.

Makalös första halvlek av Barca – mål och assist av Zlatan

Zlatans mål öppnade upp för en katalansk spelfest som bjöd på snygga anfall och ännu snyggare mål

Det var dock den maliske mittfältaren Keita som fick göra flest mål denna oktoberafton. Tre mål hann han med innan slutsignalen ljöd, och tog sig därmed upp på femte plats i skytteligan – som toppas av allas vår egen Zlatan.

Barcelona gick in i matchen i ett rasande tempo, och såg verkligen ut att ha hämtat sig från den snöpliga förlusten i Champions League-kvalet senast. Efter en stund såg dock Zaragoza ut att ha fått ordning på sitt försvarsspel och Barcelona var på väg att falla in i gamla synder igen. Mål! Det dröjde inte länge förrän Keita kunde nicka ín 1-0 på en pass av Messi, och när detta var gjort började målfyrverkerierna i den katalanska huvudstaden.

Mål! Fem minuter senare kom nämligen 2-0, efter en hårt slagen frispark av Zlatan Ibrahimovic. En tvivelaktigt uppställd försvarsmur kunde inte mer än titta på när Zlatans hårda skott gick via målvakten rakt upp i nättaket. Mål! Zlatan visade sedan prov på finess när han i slutet av den andra halvleken med en fin pass hittade Keita, som enkelt kunde slå in bollen i öppet mål. 3-0 till Barcelona var resultatet i halvtid, och mer skulle komma under den andra halvleken.

Mål! Vid 4-0 var rollerna ombytta. Keita slog in bollen från vänsterkanten, och Zlatan styrde med en yttersida vacker in bollen i nätmaskorna bakom en förvånad Carrizo i Zaragoza-målet.

I den 72:a minuten byttes Zlatan ut, och fick stående ovationer av hemmalagets åskådare. Mål! Sex minuter senare kunde Zaragoza reducera till 4-1 efter lojt försvarsspel av Barcelona. Målvakten Valdés i Barcelonamålet hade också lite otur när han först räddade skottet med vänsterhanden, för att sekunden efter styra in bollen med den andra.

Mål! 5-1 var en riktig delikatess. Iniesta slog en mycket fin pass som släpptes förbi av Xavi till Messi, som fri med målvakten enkelt kunde lobba in bollen i Zaragoza-målet. Mål! Zaragoza hade nu fullkomligt gett upp matchen, och i den 86:e matchminuten kunde Keita fastställa slutresultatet, 6-1 till Barcelona.

Barcelona åter upp i serieledning

I och med segern kunde Barcelona återta ledningen i ligan, och är nu tre poäng före närmaste konkurrenten Real Madrid. Zlatan tog sig i och med målen upp till förstaplats i skytteligan, en plats som han delar med Valencias David Villa. Hela tre av de sju första platserna innehas nu av Barcelona-spelare – Zlatan, Messi och Keita – och dessa har tillsammans stått för 18 av lagets 23 mål i ligaspelet. Ibrahimovic och Messi är dessutom nominerade till årets ”Ballon d'Or”, som delas ut den 1 december.

Inte en helt obekväm situtation för tränaren Guardiola kanske; två av världens absolut bästa anfallare i startelvan, och ytterligare en på väg in i januari (om värvningen av Robinho går igenom). Om ”Barcas” form dessutom kvarstår till mötet mot Real Madrid i slutet av november så kan den drabbningen nog bli en riktigt angenäm historia för lilaränderna.

Matchstatistik: FC Barcelona Zaragoza