Barca vill förstärka – transferrykten

Transfer Efter att spelmässigt ha åkt berg- och dalbana under de senaste matcherna har rösterna höjts i debatten om huruvida Barcelona bör förstärka eller inte. Barcelonas insatser under de senaste matcherna har tydligt visat att truppen är för tunn och sårbar för eventuella skador och avstängningar. Mittfältaren Yaya Touré och hans kollega Seydou Keita kommer att försvinna för spel i afrikanska mästerskapen under januari och februari nästa år, vilket innebär att behoven är i det närmaste akuta för Guardiola och hans Barcelona.

Anfallet mest akut

Störst är problemen på anfallssidan, där det saknas tydliga alternativ till Zlatan Ibrahimovic och Lionel Messi när någon av dessa två är skadad. Med en Thierry Henry på väg utför i karriären och en än så länge ganska orutinerad Bojan Krkic ökar omgivningens krav på Guardiola att värva en anfallare när transferfönstret öppnar i januari.

Och man verkar få vatten på sin kvarn – såväl klubbpresidenten Joan Laporta som sportchefen Txiki Begiristain har öppet gått ut och meddelat att man planerar att värva spelare i början av nästa år.

Robinho troligaste värvningen

De spelare som det snackas mest om just nu, och som är mest troliga att faktiskt spela i Barcelona-tröjan, är Manchester Citys anfallsstjärna Robinho och Liverpools mittfältare Javier Mascherano. Rykten om en Robinho-värvning har gått varma i spanska medier under hösten. Redan nu verkar ett låneavtal vara på väg att gå igenom, som sägs ge Barcelona möjligheten att köpa loss Robinho till sommaren.

Robinho uppges själv vara mycket intresserad av en flytt då han och Manchester City-managern Mark Hughes sägs ha mycket en mycket frostig relation till varandra. Brassen är enligt källor också en av Barcelona-tränaren Guardiolas favoritspelare, vilket inte gör det mindre troligt att en affär går i lås.

Guardiola intresserad av Mascherano

Vad gäller argentinaren Mascherano uppger flera spanska medier, däribland den Barcelonabaserade tidningen El Mundo Deportivo, att en affär är på god väg att gå igenom i vinter. Barcelonas tränare ”Pep” Guardiola har enligt uppgift följt den 25-årige defensive mittfältaren sen förra sommaren, och sägs vara mycket intresserad av att värva Mascherano.

Under hösten har även andra namn nämnts, bl.a. Arsenals mittfältsdirigent Cesc Fabregas. Att han skulle ansluta sig till Barcelona redan efter våren är dock inte särskilt troligt. Visserligen har den unge mittfältaren uttryckt önskningar om att flytta hem till Spanien och Katalonien igen, men än så länge verkar Arsenal inte särskilt villiga att släppa honom. Även Bayern Münchens Franck Ribery lär finnas på Barcelonas önskelista, men den värvningen ligger förmodligen en bra bit bort i tiden – om den ens skulle bli av.

Många rykten, många önskningar – kanske blir det rena rama julafton för Barcelonafansen efter nyår?