Oavgjort borta mot Athletic Bilbao

Athletic Bilbao vs FC Barcelona

La Liga | 21.11.2009 | Bortaplan Barcelona nådde bara oavgjort borta mot Athletic Bilbao. Flera spelare saknades i startuppställningen på grund av skador och sjukdomar, vilket också märktes i Barcelonas spel. 1-1 blev slutresultatet i en match som bjöd på en hel del målchanser men få mål.

Med Zlatan lårskadad och Yaya Touré och Abidal sjuka i svininfluensan var utgångsläget inte det bästa för Guardiola och hans mannar inför den bortamatchen mot Athletic Bilbao. Bilbao, som endast består av baskiska spelare, är alltid en svår motståndare på bortaplan.

Denna kväll var inget undantag. Trots en hel del målchanser såg Barcelonaspelarna såg emellanåt ut att ha lika svårt att ta sig igenom Bilbaos backlinje som det kan vara för undertecknad att uttala de baskiska namnen på deras tröjor.

Första halvlek händelserik

Zlatan Ibrahimovic stod som sagt över kvällens match på grund av skada

Den första halvleken var klar fördel Barca, med Lionel Messi i spetsen. En kvart in i matchen hade Messi ett drömläge att göra 1-0 efter att ha kommit fri med målvakten, men argentinaren väntade lite för länge med skottet och bollen gick rakt på Athletic-målvakten Iraizoz.

Minuten efter hade Keita en bra chans när han nickade ner ett inlägg från Messi, men fick dessvärre se bollen gå strax utanför målvaktens högra stolpe.

I den 20 minuten skakades Guardiola och hans spelare om rejält efter att Messi fått en hög spark i ansiktet av Athletics försvarare Fernando Amorebieta. Barcelonas guldkalv såg först ut att ha rejält ont efter smällen, men sin vana trogen var han snabbt tillbaka i spel efter att ha blivit omplåstrad av lagläkaren.

Fler chanser följde sedan, men 0-0 stod sig fram till pausvila.

Bilbao kom tillbaka i andra halvlek

Mål! Andra halvlek började bra för Barcelona. Nio minuter in i den andra halvleken kom Barcelonas högerback Daniel Alves fri efter en makalös djupledspassning av Xavi och kunde iskallt placera in bollen bakom en chanslös Iraizoz i Bilbaos mål.

Mål! Athletic Bilbao dröjde dock inte länge med att svara. Mål! I den 63:e minuten vann Fernando Llorente, tillbaka i Athletic efter en längre tids höftproblem, en höjdduell med Barcelonabacken Chigrynskiy. Bollen hamnade hos inhopparen Toquero som fri med målvakten kunde slå in kvitteringsmålet i det högra krysset.

Guardiola gjorde sedan två offensiva byten i form av Henry och Krkic, men målen uteblev och poängförlusten var ett faktum.

Zlatan skadad

Zlatan Ibrahimovic stod som sagt över kvällens match på grund av skada. Svensken hade under onsdagsträningen känningar i låret och Guardiola valde att låta honom vila denna kväll. Hur pass allvarlig skadan är vet inte många, men det spekuleras i att han även kan missa de viktiga matcherna mot Inter och Real Madrid nästa vecka. Själv är Zlatan mycket förtegen om skadan, men har tidigare uttryckt till svenska medier att han känner sig sliten.

Målskyttar Barcelona: Daniel Alves (54)
Målskyttar Athletic Bilbao: Gaizka Toquero (63)

Matchens bäste spelare: Javi Martinez (Athletic Bilbao). Stark på mitten. Förde Bilbaos spel, Bilbaos klart viktigaste spelare.

Matchens flopp: Gerard Piqué (Barcelona). Sämst på plan ikväll, med hård konkurrens av sin mittbackskollega Chigrynskiy. Den annars så stabile backen såg mest förvirrad ut denna kväll, och stod för ett flertal felpassningar och markeringsmissar.