Zlatan mållös mot Almería

LA LIGA | 03.10.2009 | Hemmaplan Barcelona gjorde det man skulle i gårdagens match mot Almería. Ett vackert mål av Pedro i den första halvleken var den stora behållningen i en Barcelona-seger som var allt annat än självklar. Matchen slutade 1-0, och Zlatan fick för första gången denna säsong lämna planen mållös.

Se målen!

Videoklipp på alla mål från matchen.

Vinst alltså för ett oinspirerat ”Barca”, som såg stundtals såg riktigt nervöst ut.

74177 betalande åskådare var på plats på Camp Nou för att bevittna gårdagens match mellan Barcelona och Almería. Almería, där svensken Henok Goitom spelar (tyvärr skadad och inte med i truppen igår), hade inlett säsongen med endast en vinst på fem matcher, och man kom till Camp Nou med ett kampvilligt och samlat lag som under matchens gång lyckades skapa en hel del problem i det annars så stabila Barcelona-försvaret.

Första halvlek uddlös

Det var en något märklig inledning som bjöds av Barcelona denna oktoberkväll. Trots ett i det närmaste hundraprocentigt bollinnehav under de första tio minuterna lyckades man inte skapa något av värde. Barcelonas första riktiga målchans kom först i den 14:e minuten, när Lionel Messi prövade lyckan med ett skott som dock gick rakt på målvakten Diego Alves.

I den 18:e minuten presenterade sig Zlatan Ibrahimovic genom ett mycket välriktat inlägg som dessvärre slutade i en dubbelmiss för ”Barca”; först tog Xavis direktskott i stolpen, och på returen sköt även Pedro i samma stolpe.

Matchens enda mål kom i den 31:a minuten, och var en riktig delikatess. Efter en pass av Ibrahimovic på vänsterkanten lyckades Maxwell hitta Pedro inne i straffområdet, som vände upp och sköt ett välplacerat skott i den bortre burgaveln. Otagbart för målvakten Alves, och ytterligare ett styrkebesked från den lille spanjoren som inför denna säsong flyttats upp från Barcelonas B-lag.

Almeria tilläts komma tillbaka i andra halvlek

Efter att ha haft ett 75-procentigt bollinnehav under den första halvleken tappade man koncentrationen och Almería tilläts komma tillbaka in i matchen igen. I den 65:e minuten bytte Almería in den 20-årige och blott 165 centimeter långe argentinaren Pablo Piatti, som med sin speed och fina teknik skapade stor oreda i Barcelonas backlinje.

Båda lagen gjorde vardera tre byten i den andra halvleken, men utöver Piatti lyckades ingen av inhopparna åstadkomma någon större förändring av matchbilden. Såväl Iniesta som Puyol drog på sig varningar under den senare delen av den andra halvleken, och matchen kunde mycket väl ha slutat 1-1 efter en hel del slarv av hemmalaget.

Bättre prestationer krävs för fortsatta framgångar

Vinst alltså för ett oinspirerat ”Barca”, som såg stundtals såg riktigt nervöst ut. Barcelonas tränare Guardiola hade nog ett och annat att säga till spelarna i omklädningsrummet efter matchen. Måhända har man som åskådare blivit lite bortskämd av Barcelonas stundtals sagolika spel under inledningen av säsongen, men Barcelona måste definitivt prestera bättre än så här i fortsättningen om man vill bli det lag som får ta emot bucklan vid säsongens slut.

Zlatan godkänd – nu väntar landslagsuppehåll

Hur skötte sig Zlatan då? Ja, ”Ibras” insats igår var godkänd, men inte mycket mer. Zlatan (som för övrigt firade sin 28-årsdag igår) hade svårt att hitta rätt med såväl passar som skott, och visade inte den hunger som han visat i sina tidigare matcher i Barca-tröjan. Nu väntar sex dagars matchvila innan den viktiga VM-kvalmatchen borta mot Danmark den 10 oktober. Nästa ligamatch äger inte rum förrän den 18 oktober borta mot Valencia – förhoppningsvis kommer vi att få se en mer spelsugen och avslappnad Zlatan i det mötet.

”Sex matcher, sex segrar”, var Zlatans egen summering av matchen. Och i viss mån har han rätt; i slutändan är det ju ändå att man vinner, inte hur, som betyder mest.

Matchstatistik: FC Barcelona Almería