Oavgjort mot ett starkt Valencia

LA LIGA | 17.10.2009 | Bortaplan Zlatan fanns trots känningar i knät med i tränaren ”Pep” Guardiolas trupp inför Barcelonas match mot Valencia. Den svenske stjärnanfallaren fick dock följa hela matchen från bänken, och han kunde efteråt vara glad att Barcelona kom undan med oavgjort i det prestigefyllda bortamötet.

Föväntningarna på ett målkalas var höga inför gårdagkvällens match mellan hemmalaget Valencia och gästande serieledarna Barcelona. 45000 åskådare hade kommit till Mestalla-stadion med förhoppningarna att få bevittna ännu ett hejdundrande målkalas; förhoppningar som tyvärr inte kunde infrias av något av lagen.

Barcelona pressat i första halvlek

Matchen började i ett högt tempo, och det var Valencia som stod för matchens första målchans. Dryga minuten hade spelats när Pablo Hernandez prövade lyckan med ett skott som dessvärre gick rakt på Barcelona-målvakten Valdés.

Valencia började matchen utan skadade skytteligaledaren David Villa i startelvan, men av detta märktes inte mycket under den första halvleken. Valencia var det klart bättre laget under matchens första hälft. Spelare som Pablo och Villas ersättare Mata hade flera chanser som, för Valencias del, tyvärr inte hittade in i nätmaskorna.

Det var dock David Silva som hade den bästa chansen i den 21:a minuten. Ett inlägg från Pablo ändrade riktning på vänsterbacken Abidal, och bollen landade mitt framför fötterna på en rättvänd Silva som dock missade målet med god marginal.

Barcelona hade all anledning att vara missnöjda med den första halvleken. Det annars så bollsäkra ”Barca” visade flera gånger prov på felpassar, dålig kommunikation och missade dribblingar, något man inte riktigt är van att se från de regerande ligamästarna. Valencias snabba och raka anfallsspel rubbade också det annars så balanserade Barcelona-försvaret. Pablos och Matas löpvilja skapade i kombination med Silvas understöd stor förvirring på mittfältet, och skapade ytor i Barcelonas backlinje.

Valencia verkade dock ha drabbats av ”svenska sjukan” och borde med tanke på sina chanser helt klart ha gått till pausvila med en ledning i protokollet. Barcelona hade trots det dåliga spelet även de några chanser, men ingen som kan sägas ha medfört någon större rädsla bland Valencia-spelarna.

Liten revansch för Barca i andra halvlek

Efter paus jobbade sig ”Barca” tillbaka in i matchen något. Man fick mer rörelse i anfallsspelet, och flera spelare höjde nivån jämfört med första halvlek. Iniesta klev upp och lyckades ett par gånger ta sig igenom Valencias försvar, dock resulterade inget av detta i någon direkt målchans för bortalaget.

Barcelonas bästa chans kom i den 64:e minuten. En underbar passning från Xavi hittade in till Pedro, men skottet tog på målvakten och styrdes ut till hörna. Den tvåfotade Pedro borde definitivt ha kunnat göra mer av den situationen.

I matchens 68:e minut kom matchens förmodligen bästa målchans. Pablo upptäckte en stor lucka bakom målvakten Valdés och drog från mittlinjen iväg en lobb som Barcelonamålvakten med viss möda lyckades tippa över ribban.

Mot slutet av matchen byttes såväl Pedro som Xavi ut, med Bojan Krkic och Sergio Busquets som ersättare. Dessa byten fick dock ingen större effekt, och Barcelonaspelarna fick kliva av planen med säsongens första poängförlust i tankarna.

Ett rättvist resultat

Slutresultatet kan i sin helhet sägas vara rättvist. Även om Valencia bjöd på det bästa spelet i den första halvleken lyckades man inte göra mål mot ett stillastående Barcelona, något som inte bara går att skylla på frånvaron av David Villa.

Barcelonatränaren Guardiola, som efter matchen sade sig vara nöjd med att ha fått med sig en poäng, borde ändå känna viss oro över den brist på snabbhet och kreativitet som hans spelare visade upp i gårdagens match. Zlatan saknades med sin kreativitet och fysik definitivt i Barcelonas anfall, och för lagets och TV-tittarnas skull får man hoppas att han kan vara tillbaka i startelvan inför tisdagens Champions League-match mot regerande ryska mästarna Rubin Kazan.

Matchstatistik: Valencia FC Barcelona
Slutresultat 0 0
Skott (på mål) 13 (4) 12 (4)
Regelbrott 15 11
Hörnor 5 6
Offsides 8 3
Bollinnehav (%) 40 60
Gula kort 5 2
Röda kort 0 0
Räddningar 4 4