Zlatan historisk mot Racing Santander

LA LIGA | 22.09.2009 | Bortaplan Zlatan fortsätter att imponera stort i sin nya klubb. Under tisdagskvällens ligamatch mot Racing Santander blev han historisk genom att som förste Barcelona-spelare någonsin göra mål i var och en av de fyra första matcherna i La Liga. Förutom målet bjöd Zlatan på en publikfriande insats som även innebar en underbar assist till 3-0.

Full rulle från start

Zlatans mål öppnade upp för en katalansk spelfest som bjöd på snygga anfall och ännu snyggare mål

Barcelona satte kurs redan från matchstart. Under matchens första tio minuter var bollinnehavet i det närmaste hundraprocentigt, och Barcelona-spelarna turades om att provskjuta mot Santander-målet. Zlatan presenterade sig redan i den fjärde minuten att servera en vacker yttersida till Thierry Henry som dock inte lyckades pricka målet.

Mål! I den tjugonde minuten kom så Zlatans historiska mål. Efter en frisparksvariant hamnade bollen ute hos spelgeniet Messi som med ett felfritt inlägg lyckades hitta Zlatan vid den bortre stolpen, och 1-0 var ett faktum. Målet var definitivt inte det snyggaste Zlatan gjort, men visade ändå med önskvärd tydlighet för Laporta och gänget i Barcelona-toppen att han hittills varit värd varenda öre spenderata på honom.

Precis som i senaste matchen mot Atlético Madrid öppnade Zlatans mål upp för en katalansk spelfest som bjöd på snygga anfall och ännu snyggare mål. Bara minuten efter sitt första mål höll Zlatan på att bli målskytt igen, men tyvärr stod stolpen i vägen denna gång. Mål! Efter ytterligare tre minuter kom Messi efter väggspel med Xavi in i straffområdet och kunde enkelt placera in 2-0 bakom en chanslös Martinez i Santander-målet.

Matchens i särklass vackraste passning kom i samband med 3-0. Mål! Zlatan förvånade såväl publiken som de fem (!) spelare som Zlatan hade runt sig i straffområdet, genom att helt sonika klacka fram bollen till en lika förvånad Piqué som ensam med målvakten enkelt kunde placera in bollen i nätmaskorna.

Avmattning i andra – men Messi-mål ändå

Efter pausvilan mattades spelet av något. Flera spelare byttes ut, däribland Zlatan som råkat trampa snett i samband med en närkamp. Skadan såg dock inte särskilt allvarlig ut, och Zlatan förväntas kunna vara tillbaka i spel redan i ligamatchen mot Malaga på lördag.

Santander tilläts komma in lite i matchen igen och skapa lite chanser. Mål! Barcelona utökade ändå ledningen till 4-0 genom en riktig delikatess signerad Lionel Messi. Argentinaren, som enligt de flesta bedömare är världens just nu bäste spelare, drev in bollen från vänsterkanten förbi fyra Santander-försvare och pricksköt bollen i målvaktens högra kryss. Målet innebar att Messi nu är ensam i toppen av den spanska skytteligan med fem mål, tätt följd av fyramålskyttarna Zlatan, Villa, Ronaldo och Soldado.

Mål! Santander lyckades göra ett reduceringsmål genom Oscar Serrano, även detta en riktig delikatess som säkerligen tröstade hemmasupportrarna på El Sardinero en del. Serrano tog emot bollen en bra bit utanför straffområdet, ställde in siktet mot mål och efter en lurig tunnel på Marquez pricksköt även han bollen upp i krysset. Serrano är helt klart en spelare att hålla ögonen på i årets ligaspel, och frågan är om han inte kommer att lämna Santander i samband med att transferfönstret öppnas i januari.

Barca stärker sina aktier

Barcelona har så här långt skrapat ihop full pott och gjort 14 mål på fyra matcher i La Liga, och om de fortsätter att spela så här är frågan om det finns något lag som kan hota dem i kampen om årets ligavinst; eller för den delen i kampen om Champions League-titeln.

Matchstatistik: Racing Santander FC Barcelona