Tung Barcaförlust mot Rubin Kazan

CHAMPIONS LEAGUE | 20.10.2009 | Hemmaplan När slutsignalen ljöd i den ljumma katalanska höstkvällen var det fler än Barcelonatränaren Guardiola som stod och gapade med förvånade miner. Trots ett nästan totalt bollinnehav under stora delar av matchen, 24-3 i skott på mål och ett vackert mål av Zlatan Ibrahimovic i början av den andra halvleken var det Rubin Kazan som slutligen vann den i många hänseenden mycket märkliga Champions League-drabbningen med 2-1.

Första halvlek

Se målen!

Videoklipp på alla mål från matchen.

Ett mål som med all säkerhet kommer att finnas med i UEFA:s highlightvideor inför nästa Champions League-säsong

Matchen började i ett rasande tempo. Redan i den första minuten hade Iniesta en jättechans att peta in 1-0 till Barcelona på en vacker passning av Ibrahimovic , men fick se sig snuvad på målet efter en fin brytning av en Rubin Kazan-försvarare. Barcelonaspelarna ville ha straff, men reprisbilderna visade tydligt att såväl försvarare som målvakt agerat enligt regelverket.

Mål! Rubin Kazan replikerade omedelbart. I den andra minuten slog Alexander Ryazantsev till från 35 meter och dundrade med sträckt vrist upp bollen i det vänstra krysset, ett mål som med all säkerhet kommer att finnas med i UEFA:s highlightvideor inför nästa Champions League-säsong.

Chockade av målet försökte sedan Barcelona att sakta ner matchen genom att på sedvanligt vis hålla boll och passa ut motståndarlaget, men de ryska mästarna var samlade i försvaret och lyckades stå emot trycket från hemmalaget. Inte ens en smörpass av Inièsta till Zlatan Ibrahimovic i den 4:e minuten kunde skingra försvaret tillräckligt för att bollen skulle hitta in i nätmaskorna.

Man hade sedan inte mindre än sju målchanser, bl.a. genom Xavi och Dani Alves, men såväl Kazan-försvaret som målvakten Sergej Ryzhikov gjorde ett mycket bra jobb med att hålla resultatet fram till pausvila.

Förlust trots Zlatanmål i andra halvlek

Mål! När den andra halvleken blåstes igång var det många som inte ens hunnit tillbaka till sina platser förrän Zlatan Ibrahimovic från en hårt trängd position stänkte in kvitteringsmålet. En djupledsboll av Xavi följdes av en läcker nedtagning på bröstet och ett efterföljande skott strax innanför målvaktens högra stolpe. Ett mycket imponerande mål, som också var Zlatans första i Champions League för sin nya klubb.

Efter målet trodde förmodligen de flesta att Barcelona skulle vända matchen, och med tanke på spelövertaget var detta kanske inte en helt orealistisk tanke. Den lille och snabbe Bojan Krkic byttes in i den 66:e matchminuten, och det var tydligt att Guardiola med bytet ville signalera önskningar om fler löpningar och ett snabbare anfallsspel till sina spelare.

Mål! Barcelona hade flera chanser på mål, och det såg bara ut som en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma när den turkiske Rubin Kazan-anfallaren Gökdeniz Karadeniz på en kontring plötsligt slog in 2-1. Efter en snabb spelomställning av gästerna hittade mittfältaren Alejandro Dominguez briljanta passning fram till Karadeniz som kunde skjuta in bollen bakom en felplacerad Valdés i Barcelona-målet.

De regerande spanska mästarna hade flera chanser på mål, och det såg bara ut som en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma när den turkiske Rubin Kazan-anfallaren Gökdeniz Karadeniz på en kontring plötsligt slog in 2-1, ett mål som också fick bli det som avgjorde matchen. Efter en snabb spelomställning av gästerna hittade mittfältaren Alejandro Dominguez briljanta passning fram till Karadeniz som kunde skjuta in bollen bakom en felplacerad Valdés i Barcelona-målet.

Efter målet vred Barcelona äntligen upp tempot. Man hade flera heta chanser, bl.a. en ribbträff av Zlatan i den 79:e minuten och en nick i stolpen av Yaya Touré i den 94:e, men varken dessa chanser eller Keitas och Busquets inträde i matchen kunde rubba maktbalansen. Tempohöjningen kom för sent, och Barcelona fick se sig besegrade i det man kanske trott var den ”säkraste” matchen i gruppspelet.

Det fortsatta Champions League-gruppspelet

Vad innebär denna förlust i fortsättningen? Ja, klart är i alla fall att anklagelserna om en alltför tunn trupp inte är ogrundade; den här matchen visade tyvärr tydligt hur känsliga de regerande mästarna är för skador och avstängningar.

Det fortsatta gruppspelet kommer i och med förlusten att bli svårare än beräknat, men i och med att Inter endast lyckades nå 2-2 hemma mot Dynamo Kiev toppar Barcelona fortfarande gruppen. Än så länge löper man ingen större risk att åka ur gruppspelet, men Guardiola lär ändå ha en hel del att fundera på fram tills lördagens hemmamatch mot Zaragoza. Med hela fem spelare nominerade till ”Ballon d'Or” (den franska tidningen France Football:s pris till årets bäste europeiske spelare), ett löjligt stort bollinnehav och nästa 90 procent av målchanserna borde matchen ha varit en promenadseger för lilaränderna; istället släppte man in två av tre skott.

Zlatan var naturligtvis besviken över förlusten men sade efter matchen: ”Jag är fortfarande positiv – det är tre matcher kvar.”

Matchstatistik: FC Barcelona Rubin Kazan