Målkalas på Camp Nou mot Atlético Madrid

LA LIGA | 19.09.2009 | Hemmaplan Knappt två minuter av matchen mellan Barcelona och Atlético Madrid hade förflutit när Zlatan gjorde sitt tredje mål på lika många matcher i den spanska ligan. Zlatan fortsätter att imponera i sin nya klubb och var en starkt bidragande faktor till att Barcelona vann matchen med 5-2.

Zlatan inledde målfesten med finess

Barcelona ägde såväl anfalls- som försvarsspel, och kontrollerade den första halvleken fullständigt

Thierry Henry satte tonen redan efter 50 sekunder genom ett skott i ribbkrysset, ett skott som var mycket nära att bli ett mål då bollen studsade ner på mållinjen.

Mål! Efter 1 minut och 44 sekunder kom så Zlatans tredje mål i Barca-tröjan. Efter en underbar djupledspassning av Busquets vrickade Zlatan vackert in bollen med höger yttersida förbi Atlético-målvakten Roberto. Målet var upptakten till ett målkalas på Camp Nou som inte lämnade någon Barcelona-supporter missnöjd.

Mål! Sexton minuter in i matchen ökade Lionel Messi, enligt många bedömare världens just nu bäste spelare, på ledningen efter en strålande passning signerad Xavi. Messi som kom ur misstänkt offside-läge behövde bara ta ner bollen på bröstet och enkelt placera in bollen i Atlético-målet.

”Atléti”, som inlett säsongen svagt med ett mål på tre matcher, gjorde inte heller i denna match någon beundransvärd insats. Barcelona ägde såväl anfalls- som försvarsspel, och kontrollerade den första halvleken fullständigt. Mål! 3-0 kom efter en frispark av den brasilianske högerbacken Dani Alves i den trettionde minuten.

Mål! Keita gjorde sedan 4-0(!) efter ett underbart förarbete signerat Messi-Ibrahimovic. Zlatans lobbpass gav argentinaren en chans att visa upp sin bländande teknik, och Messi kunde efter att ha snurrat upp två Atlético-försvarare enkelt servera bollen till en friställd Keita. Strax efter målet blev Zlatan fälld i straffområdet, men domaren valde att låta spelet gå vidare. Mål! Atlético Madrid reducerade sedan genom Agüero strax innan paus, men förnedringen var redan ett faktum.

Temposänkning i andra halvlek

I den andra halvleken mattades Barca-offensiven av något, och Atlético Madrid började komma in i matchen. Mål! En gnista hopp om upprättelse tändes i den 84:e minuten när Diego Forlán gjorde ytterligare ett reduceringsmål. Den uruguayanske landslagsanfallaren placerade vackert in bollen bakom Victor Valdés i Barcelona-målet, efter att ha fått oförskämt mycket tid på sig av Barcelonas försvar att ställa in siktet.

Målet hjälpte dock föga. Mål! I matchens sista minut kunde Messi göra matchens sjunde mål genom en hård och välplacerad markboll i målvaktens högra hörn, efter förarbete av Dani Alves. Zlatan fick bevittna detta från bänken, då han ersatts av Pedro i samband med Forláns reducering.

Stark laginsats av Barcelona

Såväl Zlatan som ”Barca” bjöd på underhållande och kreativ fotboll, och fortsätter med sitt skönspel att bevisa att det faktiskt går att göra ett sammansvetsat och komplett lag av alla sina stjärnor, något som lag som Real Madrid och Chelsea inte varit riktigt lika lyckosamma med. Barcelona var redan innan säsongen klara favoriter till såväl liga- som Champion's League-vinst, och den här matchen bidrog ju inte direkt till att dämpa favoritskapet. Fortsätter man spela såhär kommer det bli mycket svårt, för att inte säga nästan omöjligt, för andra lag att hota deras ambitioner.

Zlatan nöjd med lagets spel

Vad tyckte Zlatan själv om matchen då? Han var visserligen missnöjd med domarens hantering av straffsituationen, men sade följande om ”Barcas” spel: ”Det är Barcelona ju. Du ska njuta när du ser Barcelona.”

Med en sådan inställning är det svårt att föreställa sig att Zlatans debutsäsong i Barcelona kommer att sluta i annat än succé.

Matchstatistik: FC Barcelona A. Madrid