FC Barcelona vidare till åttondelsfinal i CL

Dynamo Kiev vs FC Barcelona

Champions League | 09.12.2009 | Bortaplan Trots en mardrömsstart med ett baklängesmål i den 2:a minuten reste sig Barcelona och säkrade en slutspelsplats genom en seger mot Dynamo Kiev. Leo Messi fortsätter att imponera och gjorde segermålet i matchen som slutade 2-1 till Barcelona.

Om vädret var frostigt i den ukrainska huvudstaden så var känslorna inför den sista matchen i grupp F desto hetare. Huvudstadens stoltheter Dynamo skulle vid en seger mot Barcelona vara klara för åttondelsfinal, och det var minst sagt ett taggat hemmalag som kom till start.

Mardrömsstart för Barcelona

Barcelona är ett rutinerat lag i sådana här sammanhang och tog kontroll över matchen totalt

Mål! Dynamo Kiev chockade hemmapubliken och TV-tittare världen över genom att göra 1-0 redan i den andra minuten. Gerard Piqué drog på sig en frispark i farlig position strax utanför straffområdet och på Schevchenkos efterföljande skott skarvade den långe Artem Milevskiy in Dynamos ledningsmål. Barcelonas målvakt Victor Valdés borde ha kunnat göra bättre ifrån sig vid målsituationen.

Målet fick dock inte den omskakande effekt man kanske skulle kunna tro. Barcelona är ett rutinerat lag i sådana här sammanhang och tog kontroll över matchen totalt, och hade flera chanser att kvittera.

Mål! Efter en dryg halvtimme fick man till slut skörda frukterna av sitt spel. Xavi gjorde sitt första mål för säsongen när han i den 33:e matchminuten styrde in Eric Abidals fina inlägg från vänsterkanten. Ett välförtjänt mål för den lille mittfältsmotorn som svarat för genomgående bra insatser under hösten.

Lägre tempo i andra halvlek

Dynamo Kiev gick ut starkt i början av andra halvlek, och hade en hygglig chans att kvittera i den 53:e minuten när Leandro Almeida satte huvudet till på Shevchenkos frispark, men bollen gick i sidan av målet.

Mål! En period av lägre tempo och färre chanser följde, innan Lionel Messi kunde fastställa slutresultatet i den 86:e matchminuten genom ett läckert frisparksmål. Dynamokeepern Schovkovskiy, som annars stått för en fin insats under kvällen, var helt chanslös när argentinaren Messi vackert skruvade in bollen i främre krysset. Messi var bäst på plan och en klart välförtjänt målskytt.

Zlatan var en aktiv ingrediens i segern och hade efter målet en chans att utöka ledningsmålet, men hans stenhårda skott räddades av Shovkovskiy. Svenskens förra klubb Inter gjorde Barcelona sällskap till åttondelsfinalerna genom att slå Rubin Kazan i den andra gruppspelsmatchen, och därmed är ordningen återställd.

Räddningar 6 0

Målskyttar FC Barcelona: Xavi(33), Lionel Messi (86)
Målskyttar Dynamo Kiev: Artem Milevskiy (2)

Matchens bäste spelare: Lionel Messi (Barcelona). Stod för en mycket bra insats och var ständigt ett orosmoment för Dynamos backlinje. 2-1 målet var en riktig delikatess.

Matchens sämste spelare: Taras Mikhalik ( Dynamo Kiev). Märkligt att en spelare kan vara så osynlig och ändå få spela i 90 minuter. Kanske hade också tränaren glömt bort att Mikhalik var kvar på plan.