Barca klarade bara oavgjort mot Villarreal

FC Barcelona vs Villarreal

La Liga | 02.01.2010 | Hemmaplan Med flera ordinarie spelare borta från startelvan inledde Barcelona vårsäsongen med att ta emot formstarka Villarreal hemma på Camp Nou. Trots ett tidigt ledningsmål lyckades man till sist bara klara av 1-1 i en match som gav mycket övrigt att önska.

90000 åskådare hade samlats på ett kyligt Camp Nou för att hjälpa sitt Barcelona vidare i jakten på ligatiteln. Inför matchen visade man upp stolt alla sina troféer från det sagolika 2009, då man lyckades med bedriften att vinna hela sex (!) mästerskapstitlar, och tränaren Guardiola såg märkbart nöjd ut när han tillsammans med sitt lag tog emot publikens hyllningar.

Tidigt ledningsmål av Pedro

Hur gick det för Zlatan då? Han var visserligen aktiv men hade uppenbara svårigheter att tillföra något av avgörande värde

Förhoppningarna från hemmapubliken var naturligtvis skyhöga inför startsignalen, och Barcelona var inte sena med att till. Mål! Redan efter sju minuter gav Pedro hemmalaget ledningen genom att stöta in returen på ett ribbskott av Thierry Henry. Villarealspelarna protesterade vilt efter målet, då man menade att Pedro stått offside, men reprisbilderna visade tydligt att inget regelbrott begåtts.

Med såväl Yaya Touré som Seydou Keita frånvarande för spel i afrikanska mästerskapen var det en lite annorlunda mittfältskonstellation som skulle bära upp Barcelonas spel på mittplan. Sergio Busquets tog över Yaya Tourés plats som defensiv mittfältare, och unge Jonathan Dos Santos fick spela sin första ligamatch någonsin från start när han ersatte Keita som central mittfältare.

I den 20:e minuten hade Zlatan Ibrahimovic en ypperlig chans att utöka ledningen efter att ha blivit frispelad av Thierry Henry, men svenskens skott blev för hårt och bollen gick över.

Henry hade själv en bra chans fyra minuter senare, men Villareals målvakt Diego Lopez gjorde en bra insats och räddade fransmannens nick på mållinjen.

Villareal kvitterade i andra halvlek

Mål! Villarrealspelarna verkade inte ha blivit alltför påverkade av Barcelonapressen, och i den 51:a minuten kom kvitteringsmålet. David Fuster gjorde inga misstag när han på halvvolley stänkte in ett inlägg från vänsterkanten. Fuster var Villareals klart bästa spelare denna kväll, och kommer med stor säkerhet att bli ett av Villarreals viktigaste vapen i jakten efter en plats i nästa upplaga av Champion’s Leauge.

Barcelonas spel kom av sig efter kvitteringsmålet, och man åstadkom inte särskilt mycket under den andra halvleken. Trots chanser av såväl Iniésta och Ibrahimovic var det Villareal som var närmast ett segermål i den 87:e minuten, men Carles Puyol lyckades rädda bollen på mållinjen.

Hur gick det för Zlatan då? Han var visserligen aktiv men hade uppenbara svårigheter att tillföra något av avgörande värde, vilket de missade chanserna är ett tydligt bevis på. Zlatan drog också på sig sin femte varning för säsongen efter en ful stämpling i den 88:e minuten. Det gula kortet kunde lika gärna ha varit rött, då reprisbilderna visade att svensken inte haft någon son helst avsikt att spela på bollen.

Barcelona behåller dock serieledningen, och är än så länge obesegrade i ligaspelet.

Målskyttar FC Barcelona: Pedro (7)
Målskyttar Villarreal: David Fuster (51)

Matchens bäste spelare: Thierry Henry (Barcelona). Visade äntligen prov på gamla takter och var inblandad i de flesta av Barcelonas farligheter. Var direkt delaktig i ledningsmålet.

Matchens sämste spelare: Bruno (Villarreal). Var inte direkt dålig, men måste ändå sägas ha varit sämst på plan denna kväll. Saknade skärpa i flera avgörande situationer.