Torre Agbar

Torre Agbar är ett av Barcelonas mest synliga landmärken där den blänkande står och sträcker sig 33 våningar upp i luften. Tornet ritades av den franske arkitekten Jean Nouvel och öppnade i juni 2005. Enligt arkitekten själv fick han inspiration till den gurkformade byggnaden från formen på berget Montserrat, men i folkmun har tornet fått helt andra smeknamn, till exempel ”el supositori” vilket betyder suppositoriet.

Torre Agbar

Det sitter 4 500 LED-lampor på tornet och skapar lysande bilder över hela fasaden

Torre Agbar står i kvarteret Poblenou och har fått sitt namn efter sin ägare, företaget Agbar group som sköter stadens vattenverk. Det 144 meter höga tornet innehåller bland annat ungefär 30 000 kvadratmeter kontorsyta och ett auditorium.

Byggnaden har fått sitt egensinniga skimmer genom olika arkitektiska knep. Ett av dem är de över 4 000 fönster som klär hela skrapan. Dessutom sitter 4 500 LED-lampor på tornet och skapar lysande bilder över hela fasaden. En temperatursensor inuti tornet styr öppnandet och stängandet av persiennerna vilket gör att tornet sparar in på energi för luftkonditionering.

Öppettider och priser

Ibland hålls det tillfälliga utställningar i foajen, oftast på temat vatten. Det är tyvärr inte tillåtet för allmänheten att komma längre in i huset än så. Torre Agbar står på Avinguda Diagonal 225.

Karta

{loadposition user_googlemaps}