Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Sjukhuset av det heliga korsets kyrka, hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, var under mer än 500 år Barcelonas huvudsakliga sjukhus. I början av 1400-talet räckte stadens sex mindre sjukhus inte till för att klara av de svåra pestutbrott som härjade i Barcelona.

Hospital de la Santa Creu klassat som ett världsarv av UNESCO

Det magnifika huset ritades av arkitekten och filantropen Lluís Domènech i Montaner som med sitt verk ville ge patienterna en unik miljö för att pigga upp dem. Huset består av 16 unika paviljonger. Varje paviljong är detaljfullt inredd i sin egen stil.

Under årens lopp har sjukhuset byggts om i flera etapper. Bland annat tillkom en kyrka, och antalet sängplatser ökade från 400 till 5000. Byggnaden såldes till Barcelona stad 1921 i väntan på att det nya sjukhuset Hospital de Sant Pau skulle byggas färdigt.

I dag utnyttjas byggnaden till det katalanska biblioteket Biblioteca de Catalunya, och innehåller också en del av stadsarkivet, Institutet för det Katalanska språket och en bibliotekarieskola. Tillsammans med Palau de la Música Catalana är de la Santa Creu klassat som ett världsarv av UNESCO.

Öppettider och priser

Sjukhuset finns på Modernist Centre i Sant Antoni Maria Claret 167 och erbjuder guidade turer på engelska alla dagar i veckan klockan 10.15 samt 12.15.

Karta

{loadposition user_googlemaps}