Església de Santa Maria del Mar

Església de Santa Maria del Mar

I den sydvästra delen av Passeig del Born står Barcelonas kanske vackraste katolska kyrka, Església de Santa Maria del Mar som betyder ungefär sankta Maria från havet. Kyrkan är byggd på 1300-talet av arkitekten Berenguer de Montagut. Vid utgrävningar som gjorts under kyrkan på 1960-talet gjordes fynd som visade att platsen använts som gravplats under romartiden.

Ett utsökt exempel på den gotiska arkitektur som präglar Katalonien

Santa Maria del Mar är ett utsökt exempel på den gotiska arkitektur som präglar Katalonien. Kyrkan har åttakantiga torn med platta toppar, stora kala ytor och en väl tilltagen takhöjd. De höga kolonnerna är förmodligen en idé hämtad från arkitekten Antoni Gaudís livsverk La Sagrada Familia.

Hela inredningen brändes ner 1936 under det spanska inbördeskriget. Sotet från elden syns i kyrkans springor och vrår än i dag, men vissa menar att den enkelt dekorerade stenkyrkan bara blivit ännu vackrare av svärtan.

Öppettider och priser

Santa Maria del Mar ligger på de Montcada mitt i kvarteret Barri Gotic, och har öppet dagligen mellan klockan 09.00 till 13.30 och mellan 16.30 till 20.00. Klockan ett på söndagar är det mässa, och ibland förekommer spelningar av barock- och klassisk musik. Det kostar ingenting att besöka kyrkan.

Karta

{loadposition user_googlemaps}