Pavelló Mies van der Rohe

Pavelló Mies van der Rohe

Som så många andra av Barcelonas sevärdheter är historien bakom Pavelló Mies van der Rohe knuten till den stora världsutställningen 1929. Huset, som även kallas Barcelona pavillion, är nämligen en rekonstruktion av Tysklands utställningshall som revs kort efter evenemanget. Huset är byggt av stål, glas och polerad sten, och var på 1920-talet banbrytande i sin moderna stil, och genom det då unika sättet att använda material.

Inuti huset finns bland annat originalversionen av den berömda Barcelonastolen

Den minimalistiska byggnaden fick sitt namn efter dess skapare, Bauhausarkitekten Mies van der Rohe, som emigrerade till USA efter att ha avslutat sitt verk i Barcelona. Rohe ville mixa element av utomhus och inomhus i sitt skapande, vilket märks bland annat genom den enorma, låga vattenspegeln i anslutning till huset, och de stora, öppna glasytorna.

Huset är uppfört på ett tempelliknande podium. Åtta pelare i stål bär upp ett platt betongtak. Inuti huset finns bland annat originalversionen av den berömda Barcelonastolen. Stolen ritades inför mässan som ett samarbete mellan Mies van der Rohe och hans partner och kollega Lilly Reich. Stolen tillverkas än i dag.

Öppettider och priser

Pavelló Mies van der Rohe ligger på Marquès de Comillas s/n i stadsdelen Montjuïc. Den närmsta tunnelbanehållplatsen är Espanya. Huset är öppet dagligen mellan klockan 10.00 till 20.00.

Karta

{loadposition user_googlemaps}