Sitges

Sitges

Den vackra kuststaden Sitges ligger ungefär 35 kilometer sydväst om Barcelona och är kanske mest känd för sin filmfestival, och för att vara ett gayvänligt ställe. Här flockas också par som firar smekmånad och välbeställda livsnjutare. Barcelonabor åker ofta själva till Sitges över helgerna där många av dem har sommarhus.

Sitges är kanske mest känd för sin filmfestival, och för att vara ett gayvänligt ställe

Sitges har en lång sandstrand, trendiga butiker och en del sevärdheter. Den som befinner sig i trakterna i februari får se en färgsprakande karneval där områdets gaysamhälle sätter upp en hejdundrande show varje år.

Efter skymningen vaknar nattlivet i Sidges, och den största klubbsamlingen finns längs den så kallade Calle del Pecado, syndens gata. Namnet syftar egentligen på gatorna Carrer de Marquès de Montroig och Carrer del ler de Maig.

Ortens huvudsakliga landmärke är kyrkan Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Tre museer erbjuder en kombinerad biljett som ger tillträde till allihop. Det är Museu Cau Ferrat med verk av konstnären Santiago Rusiñol, hantverksmuseet Museu Maricel del Mar och Museu Romàntic som skildrar livet hos en katalansk 1800-talsfamilj.

Resa och priser

Det tar inte mer än en halvtimme att nå Sitges med tåg. Det går fyra rodalies-tåg i timmen på dagtid från Barcelona, och priset för en biljett ligger på 2.60 euro.

Adress: Sitges, Spanien
Avstånd från Barcelona: 32 km, sydväst