Penedès

Penedès

Strax söder om Barcelona ligger Penedès, ett mångsidigt vinområde, mest känt som centrum för Spaniens cavaindustri. Man tror att det har gjorts vin i trakten ända sedan grekiska sjöfarare introducerade drycken på 400-talet före Kristus.

Vill du se hela Penedésområdet bör du ha tillgång till egen transport

Ett hundratal gårdar i området odlar vindruvor till omkring 140 miljoner cavaflaskor varje år. Det motsvarar 85 procent av landets totala cavaproduktion. Cava görs på ungefär samma sätt som fransk champange, och på senare år har intresset för drycken vuxit över hela världen. Det går att göra speciella vinresor till Penedès, men förvänta dig inte att kunna kliva rakt in på någon gammal vingård och få en rundtur helt utan vidare. Kolla hellre upp de organiserade alternativen innan du åker. Vill du se hela Penedésområdet bör du ha tillgång till egen transport.

Vill du göra annat än att se på vingårdar kan du besöka katedralen Basilica de Santa Maria som finns i hjärtat av gamla stan. Mittemot katedralen ligger Vinseum, en kombination av ett traditionellt museum och en utsökt samling vin.

Resa och priser

Penedès ligger 48 kilometer väst om Barcelona och nås på 30-45 minuter. Det går tre så kallade rodalies-tåg varje timme från Placa de Catalunya och från Estació. En biljett kostar mellan 2.60 och 3.20 euro.

Adress: Penedès, Spanien
Avstånd från Barcelona: Ca 50 km, väst