Girona

Girona

Girona är norra Kataloniens största stad och ligger 91 kilometer nordöst om Barcelona, 36 kilometer från kusten Costa Brava. Girona brer ut sig i en dal och har en medeltida stadskärna med smala gator. De lite mer moderna stadsdelarna ligger längs med floden.

Turister kan köpa det så kallade M5-kortet vilket ger tillträde till fem museer i Girona

Den majestätiska barockkatedralen Santa Maria mitt i staden lämpar sig utmärkt som startpunkt för en sightseeing. Katedralens museum har öppet mellan klockan 10.00 till 20.00 och är gratis att besöka på söndagar. Övriga dagar kostar entrén 5 euro.

En annan arkitektisk sevärdhet är den gotiska kyrkan Sant Feliu med sin 1700-talsfasad. Kyrkans kapell är dedikerat till biskopen sankt Narcissus.

Girona bär inte bara spår från romartiden. Staden har en rik judisk historia som delvis fortfarande syns i dag. Man har funnit rester av vad som visade sig vara en så kallad yeshiva, det vill säga en judisk skola för studier av torans skrifter. Bland stadens alla museum finns också ett judiskt. Turister kan köpa det så kallade M5-kortet vilket ger tillträde till fem museer i Girona. Kortet köps på det första museet du besöker och är giltigt i sex månader.

Resa och priser

Det tar ungefär 1,5 timme att ta sig till Girona från Barcelona. Det går minst 20 tåg dagligen från Barcelona Sants station, och en biljett kostar mellan 5.90 till 6.70 euro.

Adress: Girona, Spanien
Avstånd från Barcelona: 91 km, nordöst