Barcelonas jazzfestival

Om du planerar en resa till Barcelona under hösten, och har det minsta musikintresse, så får du inte missa att delta i något event som hör Barcelonas Jazzfestival till. Detta är en årligt återkommande festival, som bjuder stadens alla invånare och besökare på konserter av världsklass.

Intresset för Jazz i Spanien går tillbaka till ett tidigt intresse för Dixieland-musik och musik från New Orleans redan i början på 1930-talet. Men under Francisco Francos styre mellan mitten på 1930-talet och 1975 var Spanien i mångt och mycket isolerat, och lite av det som kulturellt hände i andra delar av världen kunde komma in i landet. Jazzen kom under denna tid att för vissa bli en symbol för Spaniens frigörelse från diktatorn.

Jazzfestivalen i Barcelona har sina rötter ända tillbaka till 1966, då den första offentliga jazzfestivalen arrangerades i Spanien. Då liksom nu så är festivalen ett privat sponsrat event, till skillnad från många andra jazzfestivaler runt om i Europa. Genom åren har storheter som Dave Bruebeck, Sonny Rollins och Max Roach spelat på festivalen, som av en del anses vara den bästa Jazzfestivalen i Europa. Festivalprogrammet för i år bjuder, liksom varje år, på världsstjärnor som du inte får missa. Bland artisterna som kommer att uppträda finns nämligen storheter som Pat Metheny, Dave Holland, Charles Flores och många fler.

I sin helhet är festivalen ett maraton på 40 dagar som startar den 20 oktober och slutar den 1 december. Totalt innehåller programmet 60 konserter, som förutom konserter av internationella stjärnor, också innehåller framträdanden av nya, unga talanger, såsom det 16-åriga spanska undret Andrea Motis.

Så om du befinner dig i Barcelona mellan den 20 oktober och den 1 december, missa inte att besöka någon av de konserterna