Matkultur

Matkultur

Barcelonas matutbud är en anledning i sig att besöka staden. Tack vare närheten till havet är det lätt att få tag på utsökta skaldjur och fiskar, men den internationella matscenen rymmer också läckerhet bland annat från det franska, marockanska, italienska och nepalesiska köket.

Kataloniens matkultur har länge ansetts vara bland Spaniens bästa

Kataloniens matkultur har länge ansetts vara bland Spaniens bästa. Sedan 1990-talet har en ny, mer experimentell trend bland områdets restauranger.

Stadsdelen Ciutat Vella kryllar av matställen där du som gäst kan äta allt från den klassiska katalanska maten till det allra senaste inom så kallad molekylär gastronomi.

Även i l’Eexample varierar menyerna vilt. Tröttnar du på det stora stråket av tapas längs Passeig de Gràcia kan du söka dig längre inåt land där utbudet är lite annorlunda, och miljöerna lite lugnare.

Matvanor hos Barcelonaborna

Barcelonaborna har sina egna matvanor som kan vara bra att känna till på din resa. En vanlig frukost äts på något café på väg till jobbet, och består normalt av en kopp kaffe och ett bakverk, till exempel en croissant. Är du inte sugen på sött till frukost kan du be om en grillad skink- och ostmacka som kallas något så lustigt som ”bikini”.

Lunchen äts efter siestan, någon gång mellan klockan 14.00 och 16.00, och utgör dygnets huvudmåltid.

Middagen äts sällan före klockan 21.00 på kvällen, och måltiden kan pågå länge. Barcelonabor som äter middag ute beställer ofta en flaska vin och en flaska vatten. Det större glaset som ställs fram på bordet är till för vattnet. Det är inte ovanligt att äta trerättersmiddagar, men ingen blir förolämpad om du väljer att skippa förrätten.

Ett vanligt alternativ till att sitta ner på ett och samma ställe är att gå på en tapasrunda, lokalt kallat för tapear eller pica-pica. Då äter man sina smårätter stående i baren och beställer löpande in mat tills man är nöjd.

Katalanska köket

Det katalanska kökets förrätter är oftast i salladsform. Den matiga salladen Aminada catalana som serverar med antingen tonfisk, skinka eller korv. Salladen Esqueixada innehåller strimlad torsk och bönor. Bland huvudrätterna finns specialiteter som katalansk paella (arròs a la cassola), ris som kokats i bläcket från svart bläckfisk (arròs negre), chili- och kaninstuvade sniglar (cargols), fläsk- och grönsaksgryta (fricandó) och korvomelett (truita de botifarra).

På dessertmenyn finns den simpla men goda rätten mel i mató, honung och färskost, samt crema catalana, ett bakverk med krispig yta av bränt socker och med en fyllning av grädde.