Formel 1 – Spaniens Grand Prix

Formel 1

Vill du kombinera din semester i Barcelona med ditt intresse för snabba bilar bör du boka en resa i april. Då utkämpas nämligen Spaniens Grand Prix i Formel 1 en liten bit norr om staden. Förare i världsklass kommer från hela jorden för att göra upp om segern. Intresset är enormt, så du bör boka i tid om du vill få en plats på läktaren till banan Circuit de Catalunya.

Circuit Catalunya

Circuit de Catalunya

Tävlingen har ägt rum på banan Circuit de Catalunya i Montmeló i april varje år sedan starten 1991

Ungefär en halvtimmes bilkörning norr om Barcelona utkämpas varje år en uppgörelse mellan skickliga förare i väldens största motorsport. Det handlar om Spaniens Grand Prix i Formel 1, eller Gran Premio de España som loppet heter på spanska. Tävlingen har ägt rum på banan Circuit de Catalunya i Montmeló i april varje år sedan starten 1991. Innan dess har Formel 1-tävlingar anordnats på olika banor i Spanien ända sedan 1913.

Det första Formel 1-loppet kördes på Guadarrama. Banan användes bara en gång i tävlingen som sedan gjorde uppehåll under många år. Först 1922 hölls tävlingen igen, och då på banan Sitges-Terramar i närheten av Barcelona. Sedan dess har Grand Prix-loppen hållits på banorna Lasarte, Pedralbes, Jarama, Montjuïc circuit, Jerez, och de sista åren i Montmeló. Det har gjorts flera uppehåll genom åren, bland annat i svallvågorna efter den stora depressionen 1929.

Den som vunnit tävlingen flest gånger är kanske föga förvånande den tyske föraren Michael Schumacher

Banan används även under Catalonia Grand Prix för motorcyklar. Circuit de Catalunya har långa raksträckor och både enklare och tuffare hörn. Ett varv är 4 655 meter långt sedan banan byggdes om inför säsongen 2007. Då omformades den sista sträckan av varvet för att underlätta möjligheterna att köra om. Under en tävling kör förarna 66 varv på banan. Ett helt lopp är lite mer än 307 kilometer långt.

Inom sporten görs det mycket tester på Circuit de Catalunya, vilket har gjort att både förare och mekaniker är välbekanta med banan. Detta har väckt ett visst missnöje av kritiker som menar att det blir alldeles för enkelt för vissa deltagare att tävla på banan.

Biljetter till Spaniens Grand Prix

Vill du ha en biljett till tävlingen får du vara beredd att betala mellan 123 och 483 euro. Innan mitten på mars är biljetterna lite billigare. Du kan köpa biljetter på plats, via telefon, på internet eller i biljettförsäljningen i El Corte Inglés varuhus. På själva tävlingsdagen körs det speciella bussturer till banan från Passeig de Sant Joan.
» Köp Formel 1-biljetter till Spaniens Grand Prix 9 maj 2010 hos Resfeber.se