Stadsdelar

stadsdelar_475x250

 

Sedan 1987 är Barcelona indelat i tio distrikt med varsitt styre och rådhus. Indelningarna har i vissa fall gjorts långt tillbaka i tiden då vissa områden var egna byar. Andra områden har vuxit fram i modern tid som ett resultat av industrialiseringen och urbaniseringen av staden. Alla stadsdelar bär på sin egen individuella historia, och flera av dem präglas fortfarande av den.

 

Ciutat Vella
Ciutat Vella är ett av Barcelonas tio självstyrande distrikt och betyder ”gamla stan” på katalanska. Distriktet omfattar de mest centrala delarna av Barcelona, och utgörs av den medeltida stadskärnan El Gótic, de gamla sjömanskvarteren Sant Pere och Santa Caterina i la Ribera samt den gamla förstaden El Raval och fiskarkvarteren La Barceloneta. Den populära 1200 meter långa boulevarden La Rambla sträcker sig genom distriktet från hamnen upp till Placa Catalunya. Ciutat Vella är ungefär 4,5 kvadratkilometer stort och inhyser hela 111 290 invånare.
Hitta hotell!

L’Eixample
Stadsdelen L’Eixample är en utbyggnad av Barcelona som började bebyggas i mitten av 1800-talet. Namnet betyder just utvidgning. Själva utvidgningen blev möjlig först 1854, när Barcelona till slut fick tillstånd att riva stadens ringmur för att kunna växa ikapp med industrialiseringens behov. Distriktet består mest av flerbostadshus och är stadens mest tätbefolkade med sina 262 485 invånare till sina 7,46 kvadratkilometer. Den gyllene kvadraten, Quadrat d’Or, ligger i L’Eixample. Området innehåller världens högsta koncentration av så kallad art nouveau, totalt runt 150 byggnader.
Hitta hotell!

Sans-Montjuïc
Distriktet Sants-Montjuïc brer ut sig över sydvästra Barcelona och sträcker sig över 21,35 kvadratkilometer. Namnet betyder judarnas berg på katalanska, och härstammar från medeltiden. Stadsdelen ligger på 173 meters höjd och innehåller både flera stora parkområden och Barcelonas huvudstation för tågtrafik. Östsidan vetter åt hamnen och består av ett nästan lodrätt stup. Läget innebär en obehindrad sikt över Medelhavet. När Barcelona arrangerade de olympiska sommarspelen 1992 renoverade man den slitna stadion från världsutställningen 1929 i Sants-Montjuïc.
Hitta hotell!

Les Corts
I den nordliga stadsdelen Les Corts ligger Barcelonas universitet och flera högskolor. Les Corts är ett viktigt affärsdistrikt och inrymmer därför också några av stadens mest exklusiva bostadsområden, hotell och restauranger. För den som vill gå ut och ta ett glas i de här kvarteren kan det vara en god idé att klä upp sig. I området ligger även Camp Nou som inte bara är Barcelona FC:s hemmaplan utan även Spaniens största arena. Den fotbollsintresserade besökaren kan ta en guidad tur runt arenan och dess museum. Les Corts består av delområdena Les Corts, Pedralbes och La Maternitat i Sant Ramon.
Hitta hotell!

Sarrià-St. Gervasi
Med sina 20,09 kvadratkilometer utgör Sarrià-Sant Gervasi ett av Barcelonas största distrikt. Ungefär 140 000 människor bor i området. Stadsdelen utgörs till största del av berg, bland annat Barcelonas högsta topp Tibidabo som når 512 meter över havet. I distriktet ligger också CosmoCaixa som är ett av Barcelonas mest välbesökta museer och observatoriet Observatori Fabra. Området har något av en småstadskänsla med sina mysiga hus och smala gator. Det går bra att ta sig upp i bergen till fots eller på cykel. Den som orkar ta sig en bit upp har en imponerande utsikt över Barcelona att se fram emot.
Hitta hotell!

Gràcia
Distriktet Gràcia har rötter ända tillbaka till 1600-talet då klostret Nostra Senyora de Gràcia (vår nådiga dam) grundades i området av den religiösa Karmelitorden. Stadsdelen togs upp i Barcelona stad i slutet av 1800-talet. I Gràcia finns bland annat flera vackra torg, Barcelonas nya stadsbibliotek och två kända sevärdheter skapade av den berömde arkitekten Antoni Gaudí –parken Güell vid El Carmelberget och den världsarvsklassade byggnaden Casa Vicens. Den åtta dagar långa festivalen Festa Major hålls varje år i Gràcia. Festivalen äger rum i augusti och är en av stadens största.
Hitta hotell!

Horta-Guinardó
Det nordöstra förortsdistriktet Horta-Guinardó är Barcelonas bergigaste stadsdel och är döpt efter de två tidigare stadsdelarna Horta och el Guinardó. Förr i tiden var området ett riktigt aristokratkvarter, men i dag är det en modern del av staden. Topografin är mycket varierande, och distriktet har blivit känt för sina vackra grönområden och sina sluttande gator. Barcelonas största sjukhus ligger i distriktets delområde Vall d’Hebron. Ungefär 170 000 människor bor i Horta-Guinardó, men på grund av sin storlek är området ändå inte särskilt tätbefolkat.
Hitta hotell!

Sant Andreu
Sant Andreu är Barcelonas tredje största distrikt och ligger mellan distrikten Nou Barris, Horta-Guinardó och Sant Martí. I öst gränsar stadsdelen till floden Besòs. Stadsdelen har två tågstationer. Det finns planer på att göra Sant Andreu till ett stort resecentrum som ska kunna ersätta Barcelonas tidigare huvudstation för tågtrafik. Ungefär 142 000 människor bor i distriktet som är 6,5 kvadratkilometer stort. Stadsdelen består mest av bostäder och industriella fastigheter och har därför inte särskilt stort turistvärde, men det finns både små barer och restauranger i distriktet.
Hitta hotell!

Sant Martí
Kustdistriktet Sant Martì har fått ett rejält uppsving de senaste åren, närmare bestämt efter att mässan Universal forum of cultures arrangerades i trakten 2004. Händelsen förbereddes genom omfattande byggnationer och renoveringar av infrastruktur och bostäder. Från att ha varit en främst industriell stadsdel har Sant Martì gått till att bli ett medelklassområde som nu sysselsätter sig mer med IT-verksamhet. En del bostadsområden från 1950- och 1960-talens massarbetsinvandring finns dock kvar. I området finns också lokala marknader, Jean Nouvels inglasade park och flera skaldjursrestauranger.
Hitta hotell!

Nou Barris
En bit nordost inåt land i Barcelona ligger distriktet Nou Barris. Namnet syftar till de nio kvarter som distriktet från början bestod av. Ett av originalkvarteren är La Guineuta som inte började bebyggas förrän på 1950-talet. Innan dess fanns där bara övergivna vingårdar och ruinerna efter en akvedukt. Under 2000-talet har Nou Barris blivit ett av Barcelonas invandrartätaste distrikt, särskilt när det gäller människor från Rumänien, Ukraina och Ecuador. Totalt bor ungefär 165 000 människor i det åtta kvadratkilometer stora området. Ett gammalt mentalsjukhus fungerar i dag som rådhus i Nou Barris.