Sol & bad

Sol & bad

Få städer erbjuder möjligheten att gå direkt från en sjudande stadskärna till en vidsträckt sandstrand, men i Barcelona är det möjligt att byta från museibesök till vindsurfing på bara tio minuter. Staden har flera egna stränder, men det finns också några guldkorn en bit utanför Barcelona. Här hittar du ett urval av härliga platser för sol, bad och lek.

Barcelona och havet

Vill du slippa åka utanför staden så kan du välja någon av stränderna i själva Barcelona

I samband med de olympiska sommarspelen 1992 förvandlades Barcelona på många sätt. Bland annat rustades den tungt industrialiserade hamnkusten upp till glamourösa, turistvänliga stränder. Innan dess var det svårt att komma i kontakt med Medelhavet från staden, men i dag är läget annorlunda. Nu finns istället en 4,2 kilometer lång kuststräcka i staden där besökare och invånare kan promenera, rasta hunden, cykla eller lapa sol på de guldgula sandstränderna. Stränderna ligger på ungefär 10 minuters promenadavstånd från Barcelonas stadskärna.

Festa på stranden

När solen börjar gå ner försvinner solstolarna från stränderna. Istället kommer diskjockeys fram med sina högtalare och stranden förvandlas till ett svalt och pulserande diskotek.

På dagarna blir det snabbt fullt på stränderna under sommarmånaderna. Ta dig ut i god tid om du vill ha en bra plats. Håll utkik efter flaggorna som sitter fästa på badvakternas torn. En grön betyder att läget är bra, en gul betyder att man bör iaktta försiktighet i vattnet, och en röd betyder att man inte bör bada alls på den stranden på grund av till exempel föroreningar eller brännmaneter.

Här hittar du stränderna

Vill du slippa åka utanför staden så kan du välja någon av stränderna i själva Barcelona. Innerstadsstranden Barceloneta är på grund av sitt läge en av de populäraste stränderna. Här finns, som på de flesta stränder i området, serveringar i små hyddor där du kan köpa uppfriskande drycker.

Platja Sant Sebastià i södra delen av staden är något lugnare än platja Barceloneta. Stranden är utrustad för funktionshindrade besökare mellan juli och september.

Nova Icària är en populär strand med olika spel och en seglingsskola där du kan ta dig en lektion. Även denna strand är utrustad för funktionshindrade.

Platja Mar Bella skapades 1992 och är ett bra alternativ om du har barn med dig. Stranden har en designritad lekplats, och i den intilliggande parken finns ett skateboard-område.

Är du villig att åka en bit för att bada så är ett bra alternativ Sitges som ligger 40 minuter bort med tåg. Vädret är ofta lite bättre än i Barcelona, och det finns ett flertal stränder att välja på.

Lite närmare staden ligger Montgat Nord, en populär strand för surfintresserade.Montgat Nord ligger så långt ut du kan komma med en vanlig T10-biljett inom zon 1, och har långa, öppna sandstränder.

En 45-minuters tågresa bort ligger Caldes d’Estrac, även kallad Caldetes – en stad utrustad med både spa och en lång, fridfull strand.