FC Barcelona – Mer än en klubb

Den över 100 år gamla idrottsklubben Fútbol Club Barcelona, eller FC Barcelona, är en av världens största och allra mest kända klubbar. Barca, som klubben också kallas, omfattar ungefär 2 500 aktiva idrottare inom både lagidrott och friidrott, men det är klubbens fotbollslag som gett Barca sin populäritet. Barca hör hemma på arenan Camp Nou som har kapacitet att ta emot så många som 100 000 åskådare. Det kanske låter mycket, men platserna fylls snabbt när det är dags att spela match på hemmaplan.

Barca hör hemma på arenan Camp Nou som har kapacitet att ta emot så många som 100 000 åskådare

Barca grundades 1899 av Hans Gamper och är i dag en av Europas mest framgångsrika klubbar. Mellan 2007 och 2008 omsatte klubben närmare 3,3 miljarder kronor. Endast Real Madrid och Manchester United omsätter mer. Genom klubbens historia har en lång rad världsberömda fotbollsstjärnor spelat för Barca, till exempel Maradona, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, Lionel Messi, Xavi Hernandez och Sveriges egen hjälte Zlatan Ibrahimovic.

Barcas triumfer

Barca har oräkneliga mästerskapstitlar och andra triumfer i bagaget. Till exempel är Barca den enda klubben som deltagit i någon av de europeiska cuperna varenda säsong sedan den så kallade Mässcupen startade säsongen 1957/1958. Mässcupen är en föregångare till dagens UEFA-cup.

Under 2009 blev FC Barcelona också det första spanska lag att vinna den så kallade trippeln, det vill säga EUFA Champions League, Ligan och Copa del Rey, under en och samma säsong. Sammanlagt har Barca vunnit La Liga hela 19 gånger, Copa del Rey 25 gånger och Champions League tre gånger. Under de fyra säsonger som spanska ligacupen spelades så tog Barca hem titeln två av dem. Den enda klubbtitel som än så länge inte tagits av FC Barcelona är den Interkontinentala cupen, eller Världsmästerskapet för klubblag som tävlingen numera kallas.

FC Barcelona har gjort sig känd för att lägga mycket resurser på att köpa in skickliga spelare från andra klubbar, men flera av Barcas spelare har rekryterats in från klubbens ungdomslag.

Flera av Barcas spelare har rekryterats in från klubbens ungdomslag

Man kan säga att FC Barcelonas första riktiga storhetstid inleddes 1930 då laget vann sin första ligaseger på professionell nivå. Fram till 1960 vann Barca ligan sju gånger. Den största stjärnan på den tiden var den ungerskfödde Ladislao Kubala. Många anser att han till och med är klubbens största stjärna genom alla tider. Våren 1961 nådde laget sin första finalmatch i Mästercupen men förlorade, och fick nästan 30 kämpiga år efter det.

Först i början av 1990-talet inleddes FC Barcelonas andra storhetstid. Mellan 1991 och 1994 vann laget spanska ligan alla år, och 1992 tog Barca hem segern i UEFA Champions League. Då ingick namn som Josep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov, Michael Laudrup och Romário i laget. Under den andra hälften av 1990-talet vann laget ligan ytterligare två gånger, samt Cupvinnarcupen en fjärde gång. Därefter följde en djup svacka under ett par år. Josep Luis Nunez som lett klubben i 22 år avgick. Efterträdaren Juan Gaspart anklagades för att spendera enorma summor pengar på illa genomtänkta nyförvärv. Mellan 1999 och 2004 vann laget inte en enda titel. Våren 2003 avgick Gaspart och ersattes av advokaten Juan Laporta som ledde in laget i en ny storhetstid.

Comeback

Hela övergången beräknas ha kostat ungefär 700 miljoner kronor, vilket är klubbens dyraste nyförvärv någonsin

Nu började laget bli framgångsrikt igen. Barca vann sin andra Champions League-titel 2006, och tog också hem två ligaguld 2005 och 2006. På den tiden spelade stjärnor som Ronaldinho och svenske Henrik Larsson i Barca.

Inför säsongen 2009/2010 gjorde klubben ett par dyrköpta nyförvärv. Ett av dem var köpet av den svenske anfallaren Zlatan Ibrahimović. Hela övergången beräknas ha kostat ungefär 700 miljoner kronor, vilket är klubbens dyraste nyförvärv någonsin. Efter Patrik Andersson och Henrik Larsson är Ibrahimović den tredje svensken att spela för FC Barcelona.