El Bulli – Världens bästa restaurang

El Bulli

Det finns ett fåtal restauranger som är värda en utlandsresa i sig. El Bulli utanför Barcelona toppar listan. El Bulli har blivit utsedd till världens bästa restaurang av den prestigefyllda tidningen The Restaurant Magazine – fem gånger! Dessutom har restaurangen belönats med tre åtråvärda stjärnor i den internationella restaurantguiden Guide Michelin.

El Bulli är inte bara känd som världens bästa restaurang utan även världens mest välbokade

El Bulli öppnade 1962 och ligger ungefär tio mil norr om Barcelona. Från början var det en enklare bar, men snart trappades ambitionerna upp i köket, och i mitten av 1970-talet fick El Bulli sin första stjärna i Guide Michelin. Men det var först under 1980-talet som restaurangen fick den prägel som gjort den världsberömd. Under ledning av kocken Ferran Adrià blev El Bulli vida känt som ett av världens mest experimentella och avantgardistiska kök.

På grund av de ständiga laborationerna i sökandet efter nya smaker har El Bulli ingen fastställd meny. Avsmakningsmenyn förändras varje dag och kostar ungefär 250 euro. I priset ingår ungefär 35 rätter presenterade i tre omgångar.

I dag är El Bulli inte bara känd som världens bästa restaurang utan även världens mest välbokade. Matsalens 15 bord med sina 50 sittplatser är konstant uppbokade minst ett år i förväg, och flera hundra tusen personer försöker boka bord varje år. Skulle du lyckas komma ända till bords på El Bulli kan du räkna med ett gastronomiskt minne för livet.