Camp Nou

Barcelonas flitigast besökta sevärdheter finns stadion Camp Nou som är en av världens största. Camp Nou byggdes 1957 och byggdes ut 1982 när Spanien var värd för fotbolls VM. I dag ryms 100 000 människor i publiken, men vid en del evenemang har ännu fler klämts in.

campnou_475x250

Stadion fungerar som hemmaplan för ett av Europas populäraste fotbollslag, Barcelona FC. Klubben har cirka 170 000 anhängare världen över och har till och med ett eget museum i anslutning till Camp Nou där både stadions och fotbollsklubbens historia finns bevarad. Uppmärksamheten är inte helt oförtjänt – sedan FC Barcelona, eller Barca som de kallas, bildades 1899 har de hunnit skramla ihop en hel hög med mästerskapssegrar.

Den som är intresserad av laget, men befinner sig i Barcelona när inga matcher spelas kan istället få en välbehövlig dos av fotbollsklubben i museet. Där kan besökarna njuta av otaliga bilder, filmklipp med klubbhistoriens mest minnesvärda mål och spektakulära utsikter över stadion.

Den som verkligen vill veta allt om hur det går till bakom kulisserna i fotbollsvärlden kan till och med ta sig en titt på ett diorama i verklig storlek över ett gammalt omklädningsrum eller bläddra i riktigt gamla fotbollstidningar.

Öppettider och priser
Guidade turer runt området kostar 13 euro och hålls en gång i timmen från öppning till en timme innan stängningstid. Turen börjar i fotbollslagets omklädningsrum och fortsätter via tunneln ut till planen och så småningom ända till presidentens egna, lyxiga läktarplats. På matchdagar görs inga guidade turer, så det kan vara en god idé att ta en titt på fotbollslagets hemsida innan du planerar en utflykt till Camp Nou.

Däremot håller museet öppet även under matchdagar, men då endast mellan klockan 10.00 och 13.00. Vanliga dagar är museet öppet mellan klockan 10.00 och 18.00 från måndag till lördag, och mellan 10.00 till 14.30 på söndagar och helgdagar.

Matchbiljetter
Har du turen att vara i Barcelona när det vankas match kan du få tag på biljetter antingen på plats på Camp Nou, via telefon eller internet. I de två sista fallen krävs dock en bokning minst 15 dagar före matchen om du inte är medlem i klubben. Vill du köpa biljett ur luckan kan du göra det från morgonen dagen före matchen, till eftermiddagen på matchdagen.

Det står ofta privata försäljare utanför stadion och kränger biljetter i sista sekunden innan matchen börjar. Var beredd på att en biljett kan gå på allt från 14 till 170 euro, och betala inte inofficiella försäljare innan du är säker på att du kommer in på stadion med biljetten.

Hitta till arenan
Behöver du hjälp att hitta till Camp Nou så finns det en bra beskrivning i vårt forum. Där tipsas även om hur du gör för att hämta ut dina biljetter.