Inför resan

inforresan_475x250

 

Funderar du på att besöka Barcelona? Du är inte ensam. Barcelona är världens fjärde mest besökta stad. Det finns massor att upptäcka och njuta av, men för att slippa obehagliga överraskningar kan det vara bra att läsa på lite innan du åker. Här hittar du nödvändig information inför din resa – allt från hur du tar dig till flygplatsen, till butikernas öppettider.

 

När ska du åka?

Undvik de största regnperioderna som pågår mellan april till maj och oktober till november

Oavsett tid på året har Barcelona alltid någonting att erbjuda, men vissa årstider lämpar sig bättre för ditt besök beroende på vad du är ute efter.

Du som vill ha en sol-och-bad-semester men helst undviker den största turistvågen på året bör inte boka in en resa i augusti då medelhavsvärmen är som starkast. Medan turisterna trängs i staden åker lokalinvånarna bort i jakt efter svalare väder. Satsa då istället på mitten av juni eller september. Medeltemperaturen under de varmaste månaderna är cirka 25 grader.

Den som är mest intresserad av Barcelonas sevärdheter kan med fördel åka i januari eller februari. Då är vädret milt med sina cirka 10 grader, och färre människor besöker staden. Dessutom undviker du de största regnperioderna som pågår mellan april till maj och oktober till november.

När du än väljer att åka kan det vara värt att ta sig en titt i kalender efter spanska högtider. Såväl traditionella festivaler som moderna sportevenemang firas med pompa och ståt i staden, vilket innebär en extra kulturell upplevelse på din resa.

Vill du vara säker på att inte gå miste om något du vill hinna göra i staden är det säkrast att boka hotell, föreställningar eller bord på välrenommerade restauranger innan du reser.

Helger & högtider

Några av de internationella högtider som firas i Spanien är jul, nyår och påsk. I Barcelona firas julen ungefär på samma sätt som i Sverige, men med vissa speciella inslag. En spektakulär jultradition är den iskalla simtävlingen på 200 meter mellan Maremàgnum till Moll de les Drassanes.

Bland landets egna högtider finns bland annat den fyra dagar långa helgonhyllningen Festes de la mercé i september som vanligtvis firas med gratiskonserter och andra kulturella evenemang i staden.

Under en vecka mellan juni och juli pågår De Cajón festival flamenco, en enorm flamencofestival som kommit att bli en av Barcelonas största mötesplatser.

Resa med flyg

Staden är Spaniens näst största sluss för resenärer efter Madrid

Miljonstaden Barcelonas internationella flygplats är enkel och relativt billig att ta sig till från de flesta håll i Europa. Staden är Spaniens näst största sluss för resenärer efter Madrid. De flesta större flygbolagen så som SAS, Norwegian och Spanair har reguljära direktflyg till Barcelona från Stockholm. Lågprisbolaget Ryanair flyger istället till antingen flygplatsen Girona, cirka nio mil utanför Barcelona, eller till flygplatsen Reus, belägen cirka åtta mil utanför.
Boka flyg här

Flygplatser

Den internationella flygplatsen Barcelona Airport ligger 12 kilometer utanför stadskärnan och är spaniens näst största flygplats med nära 32 miljoner passagerare per år. Hit flyger de flesta större flygbolagen. Flygplatsen nås från staden via pendeltåg, flygbuss eller taxi.

De mindre flygplatserna Reus Airport och Girona-Costa Brava Airport ligger åtta mil söder respektive nio mil norr om Barcelona. Hit flyger lågprisflyg som Ryanair. Båda flygplatserna kan nås med flygbuss från staden.

Flygplatsen Sabadell Airport i närheten av staden Sabadell används mest för pilotutbildningar och privatflyg.

Pass

Spanien ingår i Schengenområdet vilket betyder att du kan resa dit med antingen ett pass eller ett nationellt ID-kort. Båda handlingarna är giltiga i fem år efter utfärdandet. Glöm inte att kontrollera om dina resehandlingar är giltiga i god tid innan resan. Ett körkort räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det saknar uppgift om nationalitet.

Behöver du göra ett nytt pass eller ID-kort vänder du dig till polisens passexpedition. Att göra ett kort kostar 400 kronor och tar fem arbetsdagar. Förlorar du ditt pass när du är utomlands ska du vända dig till närmaste svenska konsulat eller ambassad.

Tull

Reser du mellan Spanien och ett annat EU-land är det inte tillåtet att ha med sig skattefria handelsvaror. När det gäller varor inhandlade i vanliga affärer får du resa med 90 liter vin, 10 liter sprit, 800 cigaretter och obegränsat med parfym. Reser du med en ny kamera eller dator utan kvitto kan det vara klokt att be tullen skriva ett intyg på att du tar med dig produkten in i landet. Särskilda regler gäller om du ska resa med djur, läkemedel, vissa livsmedel, vapen eller andra farliga föremål. Läs mer om vad som gäller på Tullverkets hemsida.

Pengar

Spaniens valuta är euro. Du kan växla de flesta valutor på så gott som alla banker eller kontor märkta med orden canvi eller cambio. Du kan också ta ut pengar ur stadens bankomater mot en växlingsavgift. Fickstölder är tyvärr vanligt förekommande i Barcelona, så var försiktig när du vistas ute, och bär inte med dig alla kontanter samtidigt. De största bankkort, så som Visa, Mastercard och Maestro går oftast bra att använda på hotell, restauranger och i butiker mot en mindre avgift. Kontakta din bank för exakt avgift.

Säkerhet

Ficktjuvar slår ofta till i kollektivtrafiken eller på folktäta områden

Ficktjuvar slår ofta till i kollektivtrafiken eller på folktäta områden. Blir du bestulen bör du kontakta polisen. Sannolikheten är liten att du får tillbaks stöldgodset, men du behöver ha en polisanmälan att visa upp för ditt försäkringsbolag när du kommer hem. En anmälan kan du göra över telefon på nummer 902 102112. Dagen efter kan du gå till stationen och hämta en kopia på din anmälan.

Förlorar du ditt bankkort under resan kan du spärra det kostnadsfritt via telefon, likaså om en bankomat behåller ditt kort.
(Visa – 900 99 11 124)
(MasterCard – 900 971 231)
(Diners Club – 901 101011)

Sjukvård

Utländska besökare har samma rätt till akutsjukvård i Spanien som invånarna. Som EU-medborgare har du också tillgång till icke akut sjukvård, men kan då behöva visa upp Europeiska sjukförsäkringskortet som utfärdas av Försäkringskassan. Du kan också bli tvungen att betala direkt vid besöket. I Spanien säljs många mediciner receptfritt och lättillgängligt. Vid lindriga skador eller besvär kan ett besök på något av stadens alla apotek räcka för att få hjälp. Det krävs inga obligatoriska vaccinationer för att resa till Barcelona, men det kan vara bra att ha ett skydd mot diarrésjukdomar, och mot sexuellt överförbara sjukdomar som hiv och hepatit B.

Vatten & mat

Undvik mycket oljig mat och majonnäs som ser ut att ha stått framme länge, då den kan bära på salmonella

Det går bra att dricka kranvattnet i Barcelona, däremot kan det smaka lite speciellt på grund av tillsatta salter i vattnet. Vatten på flaska finns att få tag på i princip överallt. Det kolsyrade vattnet är bra att ha till hands för upprörda magar. Den inhemska maten är oftast både välgjord och nyttig, men en stor omställning i kosten kan ändå påverka dig. Undvik mycket oljig mat och majonnäs som ser ut att ha stått framme länge, då den kan bära på salmonella. På flera håll i Spanien är majonnäs till och med förbjudet på grund av smittorisken.

El

Den elektriska spänningen i Barcelona är 220V, 50Hz, precis som i nästan hela Europa, och även eluttagen är standardiserade. Det går därför bra att ta med sig sin vanliga hårtork eller rakapparat på resan. Apparater från andra världsdelar, till exempel från USA och Canada, är gjorda för en lägre spänning och behöver därför en transformator för att fungera bra i Barcelonas elnät.

Telefoni

Tänk på att det kan bli dyrt att använda mobiltelefonen utomlands

Det kan bli dyrt att använda mobiltelefonen utomlands, även om du stänger av roamingen och bara tar emot samtal samt lyssnar av din röstbrevlåda. Numera finns det dock abonnemang som erbjuder samtal och surf i EU till samma priser som hemma i Sverige. För att få aktuell information och överblick över vilka mobilabonnemang som erbjuder detta, rekommenderar vi: https://abonnemang.se/mobilabonnemang Det är enligt vår mening Sveriges mest heltäckande jämförelsetjänst för mobilabonnemang.

För att ringa till Barcelona från ett annat land slår du först landskoden 0034 följt av riktnumret 93.

Internet

Man kan  surfa på många platser i staden, då Barcelona har många offentliga platser med tillgång till wi-fi-uppkoppling. Även hotell har givetvis gratis Internet nuförtiden. Beroende vilken mobiloperatör så kanske du har fri surf inom Europa med ditt mobilabonnemang. Vi rekommenderar som ovan att kontrollera med din operatör eller på sajten Abonnemang.se.

Öppettider

Invånarna i Barcelona jobbar till 14.00, då det är siesta… Runt 17.00 återupptas arbetet och fortsätter fram tills ungefär 20.00

Generellt sett arbetar invånarna i Barcelona mellan klockan 08.00 eller 09.00 till klockan 14.00, då det är siesta. Det innebär att människorna går inomhus och sover middag för att slippa undan den mest intensiva värmen under dygnet. Runt klockan 17.00 återupptas arbetet och fortsätter fram tills ungefär klockan 20.00. Mindre butiker är oftast stängda under siestan medan större varuhus har öppet hela dagen. Under sommarmånaderna arbetar många istället från runt klockan 07.00 till 15.00. De flesta museer och gallerier har öppet runt klockan 10.00 till 18.00, vissa med stängning över lunchen.

Turistinformation

Det finns flera turistbyråer runt om i Barcelona, och en som du når via telefon. Har du frågor om sevärdheter, öppettider, transport eller liknande kan du ringa nummer 010 för frågor om Barcelona, och 012 för frågor om hela Katalonien. Informationsstånd finns uppställda bland annat på La Rambla, Placa Espanya och Barceloneta.

Under sommaren står de så kallade Red jackets (röda jackorna) på olika platser i staden. Det är en grupp unga människor i rödvita uniformer som kan svara på frågor och ge allmän turistinformation. De står oftast vid Barri Gótic, La Rambla eller Passeig de Gràcia.