Dynamo Kiev föll mot starka Barca

CHAMPIONS LEAGUE | 29.09.2009 | Hemmaplan Ingenting märktes av fotskadan när Zlatan Ibrahimovic tillsammans med sitt Barcelona igår tog sin första trepoängare i årets upplaga av Champions League. Den ukrainska mästarklubben Dynamo Kiev stod för motståndet, men hade inget att sätta emot när Barcelonas stjärnor hade lekstuga hemma på Camp Nou. Zlatan gick än en gång mållös av planen men var en av de mest tongivande spelarna i gårdagens seger. Slutresultatet skrevs till 2-0, efter mål av Messi och Pedro.

Tjugo minuter – sedan började Barcas lekstuga

Se målen!

Videoklipp på alla mål från matchen.

Efter målet var Barcelona-dominansen total, och bollinnehavet var efter första halvlek 72 procent till fördel för Barcelona

Zlatans måltorka fortsätter i Champions League, men få kan ändå ha varit besvikna av hans insats i gårdagkvällens match mot Dynamo Kiev. I den 22-gradiga sensommarvärmen på Camp Nou bjöd Zlatan på härligt kreativ och underhållande fotboll, och visade till publikens glädje även upp den numera patenterade klacken ett antal gånger. Hans attityd på planen påminde om den han en gång i tiden visade upp i Ajax-tröjan, och spelhungern gick inte att ta miste på. Zlatan var direkt delaktig i 2-0 målet, då han stod för framspelningen till Pedro.

Under matchens första tjugo minuter var Dynamo Kiev en värdig motståndare för ”Pep” Guardiolas Barcelona. Ett snabbt kontringsspel ställde Barcelona- som hade svårt att hitta ett eget matchtempo. Barcelona hade visserligen ett flertal chanser och hittade ytor mellan Kievförsvararna, men målvakten Sjovkovskij hade marginalerna på sin sida.

Mål! I den 26:e minuten bjöd Lionel Messi på ett klassiskt Messi-mål när han på sitt karakteristiska vis bröt in från vänsterkanten och tryckte in bollen lågt vid första stolpen. Den lille argentinaren sprang snabbt fram till sin storvuxne anfallskollega och kramade om honom, och det verkar som att de trivs väldigt bra tillsammans. Barcelona har i alla fall i dessa herrar världens just nu hetaste anfallspar.

Efter målet var Barcelona-dominansen total, och bollinnehavet var efter första halvlek 72 procent till fördel för Barcelona. Den katalanska klubben hade mängder av chanser, bland annat stod Zlatan för en cykelspark som sånär hade kunnat gå in bakom Dynamo-keepern Sjovkovskij, men ukrainaren lyckades tippa bollen över ribban.

I slutet av första halvlek hade Dynamo Kiev en boll inne, men målet blev bordömt för offside i en situation där domaren lika gärna hade kunnat låta spelet gå. Det blev dock hemmalaget som fick gå till pausvila med en välförtjänt ledning.

Zlatanassist i andra – firad av hemmapubliken

I den andra halvleken fortsatte Barcelona att pressa på offensiv planhalva, och man hade flera fina chanser, bland annat genom Messi och Ibrahimovic.

Iniesta spelade sin första match från start efter en lång tids skadeuppehåll, men var något ringrostig och byttes i den andra halvleken ut mot Pedro. Guardiola ville genom bytet få lite mer snabbhet i anfallsspelet, och det visade sig senare vara ett bra val. Mål! Inhopparen hade en mycket bra kväll och blev också matchvinnare när han i den 75:e minuten gjorde 2-0 för Barcelona.

Samspelet som föranledde målet var en fröjd att se. Messi öppnade med en kvick löpning in mot mittplan upp Kievförsvaret, lämnade över bollen till Zlatan som passade i steget fram till Pedro – game, set, match som det skulle ha hetat på tennisspråk.

Zlatan byttes i den 85:e minuten ut mot venezolanen Jeffren, och fick när han gick av planen varma applåder av publiken för sin insats.

Rättvist resultat – Barca toppar grupp F

Matchen var överlag en underhållande match. Dynamo Kiev, som huserar spelare som Andrej Schevchenko, Artem Milevskij och den finske landslagsmannen Roman Eremenko, hade inte skuggan av en chans när Barcelona skruvade upp tempot och började spela ut sitt register. Stundtals såg Kievspelarna ut som vilsna höns som förvirrat försökte hänga med i Barcelonas snabba anfallsspel. Detta resulterade också i två gula kort för bortalaget, som inte hängde med alls i svängarna. Barcelona borde dock återigen ha fått en större utdelning på sina skott, då man vann skottstatistiken med förkrossande 24-8.

Barcelona gick dock upp i toppen av kvalgrupp F efter att Inter bara lyckats nå 1-1 på bortaplan mot ryska ligamästarna Rubin Kazan.

Matchstatistik: FC Barcelona Dynamo Kiev